

Bittileiri on Tampereen seurakuntien 12-16-vuotiaille pojille suunnattu lanileiri, jossa pelaillaan ja vietetään leirielämää. Jokainen tuo omat koneet, ja leirin aikana paitsi pelaillaan myös järjestetään yhteispelejä ja turnauksia. Pelailun ohessa ulkoillaan, pelataan pihalla, käydään uimassa ja kisaillaan mm. leiriolympalaisissa. Iltaisin yhteiset iltaohjelma ja hartaushetket päättävät leiripäivän ja leiriläiset nukkuvat kavereidensa kanssa omissa kämpissä.
Kysyimme muutamilta osallistujilta kommentteja leirin kulusta. Oletko ollut aiemmin bittileirillä? Mitä pelejä mieluiten pelaat? Mikä Bittileirillä on hienointa?
Jere, 14v : olen ollut bittileirillä noin kahden vuoden ajan. lempipelini ovat Realm Royale, Minecraft ja Beat Saber. Hienointa bittileirillä on ollut ihmissusipeli ja hyvä yhteisö.
Jasper 12v : en ole ollut aiemmin bittileirillä. Geometry Dash, Rocket League, CS ja Minecraft. Bittileirillä hienointa on, että on paljon erilaista tekemistä.
Matias,12v : en ole ollut ennen bittileirillä. Pelaan Rocket Leaguea, Mineä ja vr-pelejä. Bittileirillä on kivaa, koska se on erilaista, eikä ole liian tiukkoja rajoja. Ja community on mukavammpi kuin muilla leireillä.

Leirin vetäjä, nuorisotyönohjaaja Kaapo Kosonen, Bittilereijä on pidetty vuodesta 1994 lähtien. Mistä idea tälläisten leirien pitämiseen sai alkunsa?
– Leiritoiminta on aina ollut kirkon poikatyön perusjalka, ja kun 90-luvulla alkoi syntymään kiinnostusta myös tietokoneisiin ja pelaamiseen, ajattelin kokeilla näiden yhdistämistä. Minulla sattui olemaan kavereissa tietokoneiden harrastajia, joiden avulla oli hyvä aloittaa kokeilu. Siitä kehittyi oma työmuoto joka on ollut säännöllista ja kokoavaa vaikka onkin leiritoimintaa. Vuoden -94 ja -95 leirit olivat pelkkiä kesäleirejä, mutta sen jälkeen lastenleirejä on järjestetty kolme kertaa vuodessa (kesä-, syys-, ja hiihtolomilla) ja isojen leiriä (Bittimiitti) myös kolme kertaa vuodessa. Bittileiri kestää aina 4 vuorokautta.
Millaista palautetta Bittileirit ovat saaneet osallistujilta?
– Erittäin hyvää. Moni ei tulisi leireille saati kirkon toimintaan muuten ollenkaan. Samoin vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä että saadaan mukaan myös ns ”nörtit”, jotka pääsevät yhteisöön ja sosiaalisen pelaamisen makuun. Useat pojat ovat ovat saaneet elinikäisiä ystäviä leireiltä. Useat vanhemmat kertovat poikien alkavan odottamaan seuraavaa leiriä heti kun edellinen on loppunut. Kaikkiaan vanhemmilta ja lapsilta saatu palaute on ollut pelkästään positiivista. Alkuaikoina ainoastaan jotkut kollegat ja esimiehet ovat vastustaneet toimintaa.
Onko tälläisten lerien pitämisessa haasteita? Entä mitkä toiminnan mahdollisuudet ovat?
– Haasteita on löytää sopivia paikkoja pitää leiriä. Kalustoa tarvitsee hankkia ja ohjaajiksi osaavia nuoria. Samoin pelien ikärajat tuovat omat ongelmansa. Suurin haaste on kuitenkin työvoima. Kiinnostuneita nuorisotyntekijöitä ei ole ja olen joutunut vetämään yksin kaikki leirit. Samoin en ole voinut ottaa tytttöjä mukaan, koska yhtään naispuolista ohjaajaa ei ole löytynyt. Bittileiri on kehittänyt rinnalleen mm. isojen poikien bittileirin, Yleiset lanileirit, lanitapahtumat ja laniriparin sekä virtuaalileirin; Bitconin. Ideoita olisi vaikka isä-poika-bittikselle tai lasten konsolibittikselle.
Olisiko tälläiselle toiminnalle laajemminkin tarvetta?
– Uskoisin niin, sillä kaikesta huolimatta PC-pelaajien määrä säilyy, ja siinä joukossa on tarvetta yhteisöllisyydelle. Laniriparit ovat myös olleet suosittuja. Moni sosiaalisesti rajoittunut on turvallisessa ympäristössä oman harrastuksen parissa vaikka riparilla. Ja kaikesta yksinpelaamisesta huolimatta parhaimmillaan pelaaminen on sosiaalista puuhaa.

Lue lisää: https://tampereenseurakunnat.fi/sivustot/bittileiri